Deutsche Bahn acht Nederlandse traditie

De stad ‘s-Hertogenbosch is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Ze bezit een van de oudste en meest compleet bewaarde binnenstad in Nederland. Als voorbeeld zou op deze plek slechts de Sint-Janskathedraal genoemd worden. In de binnenstadt zijn vele mogelijkheden voor het shopping en het uitgaan. De omgeving van de stad is eveneens een bezoek waard. Ook vanuit het economische standpunt behoort ‘s-Hertogenbosch bij de belangrijke centra.

‘s-Hertogenbosch wordt in de volkse taal met Den Bosch aangeduid. De officiële naam was1996 bij wet vastgelegt. Om het gebruik van de traditionele naam te bevorderen is er sinds 1993 een vereiniging. Ze zorgt ervoor dat kaarten, telefoongidsen en wegwijzers de correcte plaatsnaam gebruiken. Een soortgelijke geval is de stad ‘s-Gravenhage de internationaal als Den Haag oft. andere in een land gebruikelijke variaties bekend is (bijv. The Hague in het Engels of La Haye in het Frans). Om deze reden gebruikt de stad zelfs de verkorte plaatsnaam.

Het interessante aan deze verhaal is dat de Deutsche Bahn deze traditie acht. Tenminste doet ze het bij de kaartautomaten. Als men daar een treinkaartje kopen wil moet men een vertrek- en een aankomststation invoeren. Als men de traditie minacht en probeert “Den Bosch” of “Hertogenbosch” in te voeren kan de kaartautomaat niets ermee beginnen. Als men het met een “S” probeert verschijnt onder de suggesties ook een veld met de opschrift “s Hertogenbosch”.

De oplossing van het raadsel ligt erin dat de plaatsnamen in de automaat slechts via het eerste letter bereikbaar zijn. Via een gedeelte van de plaatsnaam kan men slechts iets bereiken als deze gedeelte direct aan het begin ligt. Den Haag is trouwens via “Den Haag” bereikbaar maar niet via “s Gravenhage”. Dus volgt de Deutsche Bahn ook hier het gebruik in Nederland. Blijft alleen de vraag van een klant doen zou die de officiële plaatsnaam van ‘s-Hertogenbosch niet kent…

Tags: , ,

Plaats een reactie